Föreläsningar om wellness

john_locke_lecture_tt11_lecture_1_webWellness är ett brett samlingsbegrepp som innefattar en rad olika metoder som ska få människor att må bra i såväl kropp som själ. Inom wellness ryms bland annat olika nyttiga koster, antistressövningar, lätt fysisk motion och olika sätt att inreda som ska främja ett lugnt och balanserat psyke.

När man besöker en stugby som specialiserat sig på avslappning och självkännedom, kan man stöta på föreläsningar om just wellness.

Kost inom wellness

Många av de förespråkade kostvarianterna är vegetariska eller veganska, och går ut på att både vara nyttiga och etiska. Ofta presenteras råkost som det ultimata, och det innebär att man äter frukter och grönsaker som inte tillagats. När man tillagar mat försvinner nämligen en del av nyttiga ämnen som vitaminer och antioxidanter, och tanken med råkost är att man ska få i sig mer näring.

Eftersom wellness bland annat innebär empati för såväl människor som djur, betonas att man inte bör äta kött eller mejeriprodukter. Det gäller framförallt om djuren inte haft det bra under sitt liv, och en del wellnessexperter har ingenting emot att man äter vildfångad mat som fisk och vilt.

Dagliga ritualer

Det förespråkas ofta att man inleder sin dag med en morgonritual. Ofta rör det sig om exempelvis ett kort yogapass som brukar kallas för solhälsningen, en snabb meditation eller kanske en rask morgonpromenad. Tanken är att man ska börja dagen med någonting avslappnande, för att den avslappnade känslan sedan ska följa med under resten av dagen. Det leder då till mindre stress och en känsla av att leva i nuet, vilket är ett bra sätt för att må bättre både psykiskt och fysiskt.

Bildterapi

Man kan också få lära sig att använda bildterapi för att bearbeta olika känslor. Vid bildterapi får man helt enkelt måla en tavla som ska symbolisera hur man känner sig. Tanken är att man ska upptäcka tankar och känslor hos sig själv som annars inte skulle kommit fram, och det brukar vara en ögonöppnare för många.