Olika slags avslappningsövningar

deep-abdominal-breathing-exerciseNågonting som blivit allt vanligare i samhället är olika stressrelaterade sjukdomar. Många tvingar sig själva att arbeta helger eller kvällar för att komma någon vart i karriären, och ofta måste den här stressen pusslas ihop med ett familjeliv där man kanske till och med har krävande småbarn.

Att lära sig slappna av är därför jätteviktig kunskap som kan förbättra livet för många. När man befinner sig i en stugby är man ofta på semester och vill slappna av. Då passar det alldeles utmärkt att prova olika avslappningsövningar.

Meditation

De flesta har nog hört talas om meditation, och många har redan provat det. Meditation är ett välbeprövat och mycket gammalt sätt att slappna av och fokusera på sig själv en stund. Det bästa är att man inte behöver någon typ av material för att börja.

När man ska meditera bör man först leta reda på ett tyst och lugnt rum som gärna får vara mörkt. Ju färre hörsel- och synintryck man har, desto lättare blir det att slappna av. I en stugby kan det finnas ett speciellt avslappningsrum som är anpassat för just meditation och liknande övningar, och där det kan spelas lugnande musik eller naturljud om deltagarna vill.

Sedan ska man sätta sig bekvämt och sluta ögonen och påbörja avslappningen, vilken ofta guidas av en meditationsledare. Sekund för sekund blir man allt mer avslappnad tills man knappt är medveten om sin egen kropp och människorna omkring. Då har man nått ett meditativt stadium, och det är viktigt att inte tänka på något speciellt utan att försöka hålla huvudet tomt.

Regelbunden meditation kan hjälpa till vid såväl stress som högt blodtryck och depression, och passar därför de flesta som känner att de vill må bättre.

Qigong

Det här är en avslappningsövning som har meditationsliknande moment. Istället för att sitta stilla rör man sig väldigt långsamt i bestämda rörelser, samtidigt som man är noga med att andas långsamt och regelbundet.

Qigong är bra för att varva ner och lära sig stressa mindre, och de ytterst långsamma rörelserna gör att man övar upp sitt tålamod.