Äventyrs- och hinderbanor

ace-adventure-resort-mud-obstacle-course-tiresMånga gillar utmaningar och att tävla mot andra, och då är en äventyrsbana det perfekta alternativet. Det finns ett oräkneligt antal aktiviteter som kan erbjudas men några av de vanligaste är

  • Höghöjdsbanor
  • Linbanor
  • Fritt fall

Höghöjdsbanor består av olika hinder högt uppe i luften. Ofta går det broar mellan olika träd som man ska ta sig emellan, andra gånger måste man dra sig upp med armarna för att nå en plattform. Det finns höghöjdsbanor av olika svårighetsgrader och höjder, så de passar både vuxna och äldre barn utmärkt. Höghöjdsbanorna kan vara lite läskiga men i gengäld får man ökat självförtroende och känner sig stolt och modig när man klarat av dem.

Linbanor kallas ofta för ziplines, och innebär att man håller sig fast i en tjockare lina medan man åker ner mellan träden eller över en fors. För säkerhets skull har man på sig en säkerhetssele, men det kan trots det vara en rejäl adrenalinkick eftersom man kommer upp i riktigt höga hastigheter och åtminstone i början befinner sig på ganska hög höjd.

Vid fritt fall befinner man sig på en plattform många meter upp i luften. När man fått upp modet ska man kasta sig rätt ut och falla ner mot marken. Man sitter fast i en helkroppssele och riskerar därför inte att komma ner med huvudet först, och selen hjälper till att bromsa in landningen så att det inte blir för ryckigt och skrämmande.

Hinderbanor

Ett alternativ är hinderbanor som oftast används av flera personer åt gången. Till skillnad från äventyrsbanorna är hindren oftast på marknivå så man behöver inte oroa sig för höjdskräck, och oftast finns heller ingen maxvikt som vid äventyrsbanornas hinder.

Olika hinder som ofta förekommer är klätterbanor av olika slag, där man antingen klättrar med hjälp av små fotstöd, nät eller rep, och balanshinder på exempelvis stockar. Vid hinderbanor gäller det oftast att klara av hela banan på en viss tid, men man kan förstås också ta det i lugn takt om man så vill. Hinderbanor passar alla åldrar, även om vissa moment kan vara fysiskt påfrestande för de minsta.